Castell d'Orriols
(Bàscara - Alt Empordà)

Bàscara - Castell d'Orriols

Bàscara - Castell d'Orriols (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Orriols, Carrer del castell, 2
Castell d'origen medieval reconstruït cap als segles XVI-XVII i remodelat al XVIII (façana de llevant). Està documentat des de l'any 1265 però podria ser molt anterior perquè un Tedmar d'Urriols és esmentat l'any 1021 al testament del comte de Besalú, Bernat Tallaferro. Els Orriols van esdevenir una de les més importants nissagues nobiliàries del segle XIV.

L'edifici del palau-castell té planta rectangular i s'articula al voltant d'un pati interior amb terrasses recolzades sobre grans cartel·les. La façana principal presenta portal adovellat de punt rodó i quatre grans finestrals renaixentistes amb frontons i testes esculpides damunt les llindes. Cal destacar també una gàrgola en forma d'animal fantàstic i les bases d'unes garites angulars. És un exemple força notable de palau fortificat d'època renaixentista i es troba ben conservat.