Creu de Sant Gregori de la Geltrú
(Vilanova i la Geltrú | Afores - Garraf)

Vilanova i la Geltrú - Creu de Sant Gregori de la Geltrú

Vilanova i la Geltrú - Creu de Sant Gregori de la Geltrú (Foto: Albert Esteves, 2019)

Vilanova i la Geltrú - Creu de Sant Gregori de  la Geltrú, original dipositada al Museu Víctor Balaguer

Vilanova i la Geltrú - Creu de Sant Gregori de la Geltrú, original dipositada al Museu Víctor Balaguer (Foto: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú)

Vilanova i la Geltrú - Creu de Sant Gregori de la Geltrú (Foto: Albert Esteves, 2006)

Vilanova i la Geltrú - Creu de Sant Gregori de la Geltrú (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1913)

TipusCreus monumentals
AutorNicolau Traver
Situació Avinguda Vilafranca. Cementiri
La creu que podem veure al costat de la tanca del cementiri municipal és una rèplica de l'original, conservada a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer. Va ser enderrocada l'any 1934 i emmagatzemada a l'Ajuntament.

És una creu barroca, obrada l'any 1771, segons consta en un document de l'arxiu parroquial. Al mateix document s'indica que va ser feta amb pedra de Moja i esculpida per Nicolau Traver. Com és habitual, té el Crist crucificat a una cara i la Verge a l'altra. Al nus o capitell, octogonal, hi ha vuit figures de sants.