Can Panyella
(Gelida - Alt Penedès)

Gelida - Can Panyella

Gelida - Can Panyella (Foto: Albert Esteves, 2013)

Gelida - Can Panyella (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Camí de Can Valls, a l'entrada de l'autopista
Masia d'origen medieval, actualment restaurada i transformada en restaurant. Les seves terres són avui un polígon industrial. La casa està formada per dos cossos que formen una ela. Conserva el portal adovellat, de punt rodó, i algunes finestres emmarcades amb pedra. A l'antic pati hi ha un pou.

Està documentada des de l'any 1230, quan era propietat de la família Ricolf. Al segle XV passa per matrimoni als Panyella i al XVIII va formar part de les propietats de la família Romagosa, pel matrimoni de la pubilla, Maria Panyella i Bellagarda amb Josep Romagosa, de Cervelló, cap a l'any 1763.