Carrer Major
(Sant Llorenç d'Hortons - Alt Penedès)

Sant Llorenç d´Hortons - Carrer Major (Foto: Albert Esteves, 2013)

Sant Llorenç d´Hortons - Carrer Major, Societat Antiga Hortonenca

Sant Llorenç d´Hortons - Carrer Major, Societat Antiga Hortonenca (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Carrer Major
El carrer Major és l'eix vertebrador del nucli urbà i és on en concentren els seus edificis més representatius, en bona part alçats en la segons i tercera dècades del segle XX. Hi destaquen algunes cases de planta i pis d'estil popular i algunes de singulars, com l'actual Ajuntament, la Societat Antiga Hortonenca, Cal Manyé (Josep Ros i Ros, 1931) o Cal Pep (1908).

Text de Josep Mª Bosch al web de l'Ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons:
Aquest carrer neix sobre el tram d’un antic camí entre Pas de Piles i la Beguda Alta. Durant la primera meitat del segle XIX, es converteix en la via principal de comunicació entre els tres barris d’Hortons i d’aquí el seu nom de carrer Major. En aquest carrer, i a diferència dels altres on només predominen les cases dels treballadors del camp, és on es concentren progressivament els tallers, les botigues, els bars, les sales i l’Ajuntament (1889). Abans de la fil·loxera (1818-1884) s’obren les fusteries de Sadurní Esteva Riera (Cal Saní) i de Cristòfol Planas Armengol (Cal Tòfol) i les botigues de Josep Casadevall Carcasona (Cal Corn) i de
Josep Clavé Colom (Cal Carreter). Durant els anys de recuperació de la vinya (1891-1936) s’instal·len els espardenyers Pere Carreras Esteve i Narcís Claramunt Bobés, els barbers Pere Carreras Esteve, Narcís Claramunt Bobés i Jaume Lluch Manyé (Cal Casadet), el carnisser Jaume Farràs Betriu (Cal Pastor), els fusters Llorenç Figueras Valls i Nicolau Ros Tort, el sabater Josep Mayans Torres (Cal Tòfol), el cisteller Manuel Rossell Marcé i les sales
i bars de la Societat Agrícola Hortonenca (1905-1915) i de la Societat Antiga Hortonenca