Capella de Sant Elies
(Mediona - Alt Penedès)

Mediona - Capella de Sant Elies (Foto: Albert Esteves, 2013)

Mediona - Capella de Sant Elies, finestra romànica

Mediona - Capella de Sant Elies, finestra romànica (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Ctra. C-244, km 14, Urb. Sant Elies
Situada dalt d'un turó, dins la urbanització Sant Elies. És un edifici d'origen romànic, documentat des de l'any 1301, però que va ser molt modificat entre els segles XIV i XV, i gairebé refet l'any 1684. Té una planta rectangular força ampla i està capçada amb un absis semicircular, obert interiorment per un arc apuntat, igual que els arcs que suporten l'embigat de la coberta. La porta és de punt rodó, amb adovellat de bona factura, i al seu damunt i ha un òcul i una petita espadanya. El seu origen romànic es pot percebre en una de les finestres de doble esqueixada de l'absis.

Es trobava en molt mal estat i va ser encertadament restaurada als anys vuitanta. Forma part de la finca de Can Massana, propietat de Juvé i Camps, i ha estat cedida temporalment al Bisbat de Barcelona.