Can Suriol del Castell (Grabuac)
(Font-rubí - Alt Penedès)

Font-rubí - Can Suriol del Castell

Font-rubí - Can Suriol del Castell (Foto: Albert Esteves, 2013)

Situació Ctra. BP-2127, km. 5'7, a 1'3 km
El petit nucli de Grabuac està documentat des de 1179 (Gras Buach). Al segle XIV conformava una quadra que depenia del prior de Montserrat, que consta que hi tenia tres focs. El castell de Grabuac va ser construït al segle XIV. Degué ser més aviat un casal fortificat, en el qual hi fixaren la residència els senyors de Font-rubí, nomenats aleshores barons de Grabuac (ho foren els Palou, els Fiveller, els Merlès, els Hospital i els Erill, entre d'altres nissagues). Aquell casal va anar transformant-se en casa de pagès i avui és una masia que, malgrat els canvis i les reformes, conserva bona part de l'estructura antiga, visible a la façana posterior, reforçada amb contraforts, on hi ha el celler i el graner. D'aquesta façana cal destacar els finestrals amb llindes escalonades i amb relleus al timpà.