Torre de Can Pascol
(Castellví de la Marca - Alt Penedès)

Castellví de la Marca - Torre de Can Pascol (Foto: Mª Àfrica, 2013)

Castellví de la Marca - Torre de Can Pascol (Foto: Albert Esteves, 2014)

Castellví de la Marca - Torre de Can Pascol (Foto: Pere Català - Invarquit-Gencat, 1962)

Situació Camí que surt de la ctra. BV-2128, km 6,7
Necessita intervenció urgent
Coneguda també amb els noms de Can Pasqual o Torre Rodona. És una torre de planta rectangular amb els angles arrodonits, adossada a les restes d'una antiga casa forta. Està situada dalt d'una penya, sota el cim del Castellvell, amb el qual estava sens dubte vinculada. Tenia una alçada d'uns 9 m. Els murs tenen un gruix a la part baixa d'1,40 m. A l'alçada dels 5 m hi ha una volta mig ensorrada, damunt la qual hi ha el forat de la porta. Uns 3,5 m més amunt hi ha una altra volta, ambdues rebaixades. El recite annex té una planta més o menys ovalada, construïda a la mateixa època que la torre, probablement pels volts de l'any 1000.

Si observem la foto de 1962 i les fotos actuals veurem que la part superior de la torre s'ha esfondrat. Si no s'actua amb rapidesa aviat no en restarà res.