Sant Esteve de les Masuques
(Castellet i la Gornal - Alt Penedès)

Castellet i la Gornal - Sant Esteve de les Masuques (Foto: Albert Esteves, 2014)

Castellet i la Gornal - Sant Esteve de les Masuques i Can Llopard

Castellet i la Gornal - Sant Esteve de les Masuques i Can Llopard (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí que surt de la ctra. BV-2117, km 9,8
InterèsEspecial interès Interessant
Denominada a vegades Sant Esteve de Castellet o de Can Llopard. Està situada a la riba del riu Foix, al costat de la masia de Can Llopard. Està documentada des de l'any 976, però se sap que el seu origen és almenys cinquanta anys anterior. Entre els segles X i XII va ser l'única parroquial del terme de Castellet, i estava vinculada al monestir de Sant Cugat del Vallès. A la fi del segle XV va passar a ser sufragània de Sant Pere de Castellet.

L'edifici actual degué ser construït cap a la fi del segle XII o inicis del XIII. La seva capçalera trevolada, amb un cimbori vuitavat alt i massís, és una solució poc freqüent al romànic català, comparable a Sant Pau del Camp. La nau, que va ser sobrealçada, està coberta amb volta de canó. El parament exterior dels absis és fet amb carreus petits, poc treballats, i sense cap ornamentació.