Molí del Foix
(Santa Margarida i els Monjos - Alt Penedès)

Santa Margarida i els Monjos - Molí del Foix

Santa Margarida i els Monjos - Molí del Foix (Foto: Albert Esteves, 2014)

TipusMolí
Situació Els Monjos - Carrer Farigola, 2-8
Està documentat des del segle X però la base de l'estructura actual és del segle XIII, quan el nucli dels Monjos encara no existia. Era un molí fariner que aprofitava les aigües del riu Foix. Es va ampliar l'any 1829. Va estar en funcionament fins al segle XX i després es va convertir en habitatge i posteriorment en celler. Se'l coneixia també com el Molí del Macià. Adquirit per l'Ajuntament l'any 1995, actualment és un centre d'interpretació històric i natural.

Encara es pot veure part de les rescloses i la bassa, i els arcs diafragma i la volta gòtica que es conserven a l'interior. De l'exterior en destaca la part baixa de l'edifici, feta amb carreus de pedra ben escairats.