Masia (antic castell) de la Bleda
(Santa Margarida i els Monjos - Alt Penedès)

Santa Margarida i els Monjos - Masia de la Bleda

Santa Margarida i els Monjos - Masia de la Bleda (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Carretera de la Bleda
Gran casal situat prop de la capella del mateix nom. Es coneix com a Castell de la Bleda perquè en aquest mateix emplaçament hi hagué, probablement, un castell medieval, documentat des de l'any 1121, que era de propietat comtal. A començament del segle XIV va passar a mans de Ramon d'Espitlles. Posteriorment, va pertànyer als Avinyó d'Enveja, als Vilafranca-Sabastida (ja al segle XVII), als Grimau, als Fernández de Córdoba, comtes de Torralba i als Salvador.

L'actual masia és un sòlid edifici de planta quadrada, amb coberta a quatre aigües, restaurat modernament. Degué ser construït cap al darrer terç del segle XVII i molt modificat al XIX. És de propietat particular, no visitable.