Nucli de Pomar
(Ribera d'Ondara - Segarra)

Ribera d'Ondara - Pomar

Ribera d'Ondara - Pomar (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Desviació a la ctra. LV-2032, a la srtida de Sant Antolí direcció Pallerols
El petit nucli aturonat de Pomar es va formar a l'entorn d'un castell que està documentat des de l'any 1101 i formava un clos tancat, amb unes poques cases, sota el domini de la mitra vigatana. El cognom Pomar, castlans del castell, apareix esmentat des del segle XII. El domini era, però, de la família Queralt, fins al segle XIV. Després es va vincular a Sant Antolí i als seus senyors, els Aimeric primer i després els Erill.

Del nucli, que manté bàsicament la seva estructura medieval, en destaquen les arcades sobre el carrer, molt reformades, i alguns detalls incrustats a les façanes, aprofitats segurament de l'antic castell, ja desaparegut.