Església de Sant Pere dels Arquells
(Ribera d'Ondara - Segarra)

Ribera d'Ondara - Sant Pere dels Arquells

Ribera d'Ondara - Sant Pere dels Arquells (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Sant Pere dels Arquells. Plaça de l'Església
L'any 1100, Ramon Guillem d'Òdena, senyor del castell de Rubinat, va fer donació de l'església de Sant Pere dels Arquells, documentada des de 1084, al monestir de l'Estany per tal que hi fundés un priorat. Aquest va desenvolupar-se fins al segle XIV mantenint una comunitat d'uns cinc canonges, dos beneficiats i alguns servents. Entrà en decadència a començament del segle XV i l'any 1595 va ser unit a Montserrat, situació que es va mantenir fins a la desamortització.

L'església va ser refeta al segle XIV i reformada amb posterioritat. És un edifici de nau única, coberta amb volta d'aresta amb claus, capelles laterals i capçalera amb absis, del qual en surt, sorprenentment, el campanar d'espadanya. A la façana de migdia hi ha la porta, neoclàssica, refeta l'any 1867.