Castell de Timor
(Ribera d'Ondara - Segarra)

Ribera d'Ondara - Castell de Timor

Ribera d'Ondara - Castell de Timor (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí que surt de Sant Pere dels Arquells, sota l'autovia
Necessita intervenció urgent
L'antic castell de Timor va ser convertit, cap al segle XVII, en un gran casal agrícola, l'estructura del qual, molt malmesa, és el que encara podem contemplar avui. Hi ha alguns murs, tanmateix, que deurien pertànyer al castell medieval, i restes de la muralla. Al voltant del castell hi havia un petit poblet, que al segle XIV tenia sis focs, del qual no en resta cap vestigi, tret de l'església de Sant Jaume.

Aquest castell, documentat des del segle XII, va ser l'origen del llinatge dels Timor, els quals el van senyorejar com a castlans fins al segle XIII com a feudataris dels Cervera. Emparentats amb els Queralt de Santa Coloma, a partir de 1246 n'obtingueren el ple domini, en feu del rei. L'any 1420 va quedar incorporat a la corona. Al segle XVII era dels comtes d'Erill.

En l'actualitat es troba en un estat ruïnós que, si no es fa res per evitar-ho, conduirà al seu definitivament esfondrament.