Ruïnes del castell de Rubinat
(Ribera d'Ondara - Segarra)

Ribera d'Ondara - Pujada la castell de Rubinat (Foto: Albert Esteves, 2014)

Ribera d'Ondara - Rubinat, de lluny, amb el turó a mà esquerra

Ribera d'Ondara - Rubinat, de lluny, amb el turó a mà esquerra (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Rubinat, dalt del turó, sobre les cases
El castell de Rubinat, situat al cim del turó on hi ha les cases del poble, és avui amb prou feines un amuntegament de pedres amb ben poques traces del que havia arribat a ser. En resta només una part de l'angle nord del recinte, molt afectat per la construcció d'un dipòsit i una antena. Les restes es poden datar cap al segle XIII. Com solia ser habitual les pedres del castell, un cop abandonat, es feien servir per construir o restaurar les cases del poble.

Els orígens del castell cal remuntar-los al segle XI, a l'època del repoblament de la comarca. El primer esment documental del lloc és de l'any 1059. Els seus senyors eren els Òdena i els castlans els Rubinat. La família Cervera també en tenia alguns drets senyorials com a feudataris dels Òdena. aquests en van mantenir el domini fins a començament del segle XIII. Després va passar per diverses mans fins que al segle XV ja era dels Aimeric, que ja posseïen la major part de nuclis del terme. Dels Aimeric va passar als Erill per matrimoni i aquests en mantingueren la propietat fins al segle XIX.