Església de Santa Maria de Gramuntell
(Ribera d'Ondara - Segarra)

Ribera d'Ondara - Santa Maria de Gramuntell

Ribera d'Ondara - Santa Maria de Gramuntell (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Gramuntell. Carrer Sant Roc, 17
Està dedicada a la mare de Déu d'agost i tmbé a sant Roc. Apareix documentada des del segle XII, vinculada amb l'església de Vilagrasseta, amb la qual compartia rector. De l'estructura romànica original n'ha conservat només una part dels murs de ponent i de migdia. La resta és fruit de modificacions posteriors. a una de les cantoneres exteriors, a la banda de la capçalera, hi ha un carreu inscrit on s'hi pot llegir la data de 1596, que podria correspondre a un dels moments en què l'església va ser reformada. Probablement es va aprofitar material del derruït castell de Gramuntell, situat ben a prop, dalt del turó.