Castell de la Guàrdia Lada
(Montoliu de Segarra - Segarra)

Montoliu - Castell de la Guàrdia Lada (Foto: Albert Esteves, 2014)

Montoliu - Panoràmica des del Castell de la Guàrdia Lada

Montoliu - Panoràmica des del Castell de la Guàrdia Lada (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí del Cementiri, a mà esquerra.
Necessita intervenció urgent
Documentat des dels inicis del segle XI (el topònim Guardiam Grosam està documentat des de 1026). Va pertànyer als Cervera, com a feudataris dels comtes de Barcelona, i en foren castlans els Guàrdia, emparentats amb els Cervera. Marquesa, filla de Ramon de Cervera, es va fer monja de l'orde de l'Hospital i en va cedir el castell amb tots els seus drets. Els hospitalers en van mantenir la possessió fins al segle XIX.

Situat al capdamunt del turó on hi ha el poble de la Guàrdia Lada, es conserva en bona part la seva estructura perimetral, probablement d'època més tardana (segle XV), tot i que de bon segur en va aprofitar la pedra preexistent. Té planta pentagonal i estava voltat d'una vall. Al seu interior s'hi intueixen algunes dependències. Hi destaca una estança rectangular coberta amb volta de canó.

Caldria fer-ne una excavació que pogués donar-nos idea de les seves estructures, tenint en compte que és un dels millors castells de la comarca.