Nucli de Vilagrasseta
(Montoliu de Segarra - Segarra)

Montoliu - Nucli de Vilagrasseta (Foto: Albert Esteves, 2014)

Montoliu - Cal General (Vilagrasseta)

Montoliu - Cal General (Vilagrasseta) (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Vilagrasseta
L'origen del poble de Vilagrasseta (originalment anomenat Vilagrassa) cal buscar-lo en un castell (desaparegut) construït durant la segona meitat del segle XI i que, al segle següent va estar en mans dels Cervera i el 1227 va passar a ser possessió del monestir de Santes Creus. El monestir va mantenir la senyoria del poble fins a la desamortització del segle XIX. Les cases que ara podem contemplar, tot i el seu origen medieval, són fruit de reformes i ampliacions efectuades al llarg del segle XVIII, tal com podem comprovar llegint les dates d'algunes llindes. L'edifici més notable és Cal Xacó. Cal destacar també el portal motllurat de Cal General, al carrer Major.

Casa situada al centre del nucli urbà, dins del carrer principal del poble. Aquest edifici se´ns presenta de planta rectangular, estructurada en planta baixa i primer pis, i amb coberta exterior a una vessant. Els elements més destacables i que s´han integrat dins de les remodelacions de l´edifici són les dos portes d´accés. L´una situada a la façana principal de l´edifici situada C/ Major. Es tracta d´una porta d´estructura adintellada i amb treball motllurat a la llinda i brancals. L´altra, està situada a la façana lateral de l´edifici i s´obre al C/ Font Aquesta se´ns presenta estructurada a partir d´un arc rebaixat, amb un relleu amb forma de segell a la seva clau d´arc, amb la data "1812". Aquesta última porta dona accés a la part agrícola de la casa, al seu celler. L´obra presenta un parament arrebossat, amb ús de carreus de pedra del país a la porta d´accés.
Notícies històriques