Ermita de Sant Julià (Vilagrasseta)
(Montoliu de Segarra - Segarra)

Montoliu - Ermita de Sant Julià (Vilagrasseta) (Foto: Albert Esteves, 2014)

Montoliu - Panpràmica des de l'ermita de Sant Julià (Vilagrasseta)

Montoliu - Panpràmica des de l'ermita de Sant Julià (Vilagrasseta) (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Trencall a l'esquerra del camí de Vilagrasseta a Gramuntell
Està situada en un turó boscós, enmig dels camps, entre Montoliu i Vilagrasseta. De fet, al llarg dels anys va estar sempre en disputa entre els dos pobles perquè tots dos consideraven que els pertanyia. Diu la llegenda, recollida per Francesc Gurri, que finalment se la van jugar a la morra i que van ser els de Vilagrasseta els que van guanyar i els que es van poden emportar la imatge de sant Julià que la presidia.

L'edifici es troba en un estat lamentable. La portada ha estat arrencada i sostreta i la coberta s'ha esfondrat. Resten dempeus els murs perimetrals, mercès als contraforts laterals i part de l'espadanya. Sense una intervenció urgent que consolidi les restes, amb poc temps no en restarà gran cosa.