Castell de l'Ametlla de Segarra
(Montoliu de Segarra - Segarra)

Montoliu - Panoràmica des del Castell de l'Ametlla

Montoliu - Panoràmica des del Castell de l'Ametlla (Foto: Albert Esteves, 2014)

Montoliu - Castell de l'Ametlla (Foto: Francesc Blasi -Fons del C.E.C.-, c.1920-25)

Situació Al costat del carrer Gràcia, vora el dipòsit
De l'antic castell de l'Ametlla en resta únicament la torre circular, molt ben conservada i restaurada recentment. Té un diàmetre de 250 cm, tres pisos i un gruix de mur de 285 cm. La porta original estava situada a uns 7 m de terra. Quan va perdre la funció militar va ser utilitzada com habitatge i s'hi va obrir la porta inferior. En la restauració s'hi va afegir una escala exterior i una d'interior que permeten accedir fins a la part més alta, on es pot gaudir d'una magnífica panoràmica sobre la plana.

La construcció pot datar-se al segle XI, a l'època del repoblament. Els comtes de Barcelona el van cedir a Ecard Miró, del qual va passar per vincles familiars als Torroja. N'eren castlans els Concabella. L'any 1215 va ser cedit a l'orde de l'Hospital, que en va mantenir la senyoria fins a la fi de l'Antic Règim, al segle XIX.