Mas Bell-lloc
(Cantallops - Alt Empordà)

Cantallops - Mas Bell-lloc

Cantallops - Mas Bell-lloc (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Carretera de Cantallops a Capmany
InterèsEspecial interès Interessant
Una majestuosa torre cilíndrica, amb merlets i finestres goticistes, és l'element més emblemàtic d'aquest mas, aïllat entre Cantallops i Capmany, al costat de la riera de Torrelles, i reconstruït cap al tombant del segle XIX al XX. Les façanes de la casa abunden també amb elements neogòtics, com les finestres coronelles trigeminades o els guardapols amb mènsules.

El mes de gener de 1939, al final de la Guerra Civil, aquest mas va hostatjar diversos funcionaris de la Generalitat republicana i del Parlament de Catalunya, entre els quals seu vicepresident Antoni Rovira i Virgili, el qual seria nomenat president a l'exili, l'any següent.

Prop de la casa hi havia hagut el monestir de monges agustinianes de Sant Bartomeu de Bell-lloc, documentat des de 1207 i abandonat el 1391, quan la comunitat es va traslladar a Peralada. Encara es poden veure algunes restes dels fonaments de l'absis.