Nucli antic de Cantallops
(Cantallops - Alt Empordà)

Cantallops - Un carrer empedrat dels afores (Foto: Albert Esteves, 2014)

Cantallops - Riera de Torrelles

Cantallops - Riera de Torrelles (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Carrers del nucli antic
Fins al segle XVIII, Cantallops era un petit agregat de cases situades a redós del seu castell. Als fogatges del segle XVI es comptabilitzen al voltant de 10 llars. És durant el segle XVIII que la població augmenta de forma continuada i es passa dels 67 habitants de 1717 als 218 de 1787. L'increment demogràfic s'accelera al llarg del segle XIX i s'arriba als 88s habitants el 1887.

Com és natural, això ha marcat la fesomia del poble, la majoria de les cases del qual han estat construïdes o molt transformades al llarg d'aquests dos segles, tal com ho testimonien les diverses llindes datades que encara podem contemplar. Hi ha moltes cases amb les finestres emmarcades amb pedra i és molt comú l'existència d'un cobert davant la façana, que fa de terrassa del pis principal, on hi ha la porta de la casa. Molts d'aquests habitatges han estat restaurats modernament i habilitats com a segones residències.