Asil Gomis
(Agullana - Alt Empordà)

Agullana - Asil Gomis

Agullana - Asil Gomis (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorBernat Pejoan Sanmartí. Emili Blanc (reforma)
Situació Carrer Dolors Gomis, 11
L'any 1910, Lluís Gomis va tenir la idea de construir un asil pel poble, però la seva mort va encallar el projecte fins que la seva vídua,Teresa Pallejà, casada en segones núpcies amb Josep Parellada, va reprendre el projecte l'any 1919. L'any 1932, el mateix Josep Parellada en va fer donació a la Diputació de Girona i es van acabar fer obres de reforma, dirigides per l'arquitecte Emili Blanc. Va funcionar fins l'any 1969 i, després de més de quaranta anys tancat, des de 2011 torna a funcionar com a centre de dia, un cop feta la rehabilitació, projectada per Joan Falgueras i Lluís Gratacós.

En aquest asil hi va residir i morir, l'any 1946, la Lídia Noguer, de Cadqués, popularitzada per Eugeni d'Ors en el personatge de La ben Plantada.

L'actual edifici, molt reformat, manté l'estructura modernista tot i haver perdut molts dels seus elements decoratius originals.