Can Parellada (abans Can Gomis)
(Agullana - Alt Empordà)

Agullana - Can Parellada, tanca exterior

Agullana - Can Parellada, tanca exterior (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorJosep Pijoàn Soteras
Situació Carrer Lluís Gomis, 6
És l'edifici més interessant d'Agullana, tot i que molt poc conegut perquè no és visible des de l'exterior. Està situat enmig d'un gran jardí tancat per un mur de coronament sinuós, d'estil gaudinià. Va ser promogut per la família Gomis, la mes notable del poble, i el primer projecte va ser encarregat a Antoni Gaudí. Sembla que hi va haver diferències de criteri pressupostari entre el propietari i l'arquitecte i, finalment, el projecte va ser realitzat per Josep Pijoàn, que a més d'arquitecte va ser un gran historiador i crític d'art.

L'edifici, de l'any 1913, s'inscriu plenament en el modernisme goticista més exuberant, amb profusió de relleus florals, motllures amb perfils sinuosos i elements historicistes. L'accés a la planta principal s'efectua a través d'un pont amb baranes esculpides de pedra, a l'estil dels castells medievals, el qual aboca a un portal entre columnes envoltat d'un marc arrodonit amb relleus de flors a l'interior. A la façana que dóna al jardí hi destaca la tribuna amb balconada lobular, la qual fa de porxo, suportat amb columnes de capitells bellament esculpits. La tanca exterior mostra una porta de ferro amb detalls modernistes, bacinet d'armadura i escuts d'armes.