Nucli antic de la Vajol
(La Vajol - Alt Empordà)

La Vajol - Nucli antic

La Vajol - Nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2014)

La Vajol - Nucli antic (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2021)

Situació Entorn de la plaça Major
Fronterer amb França, el petit nucli de la Vajol es troba a 546 m d’altitud, prop de la riera de la Guilla. A l'època medieval pertanyia al terme del castell de Mont-roig i estava format per unes quantes masies disperses. El conjunt urbà es va anar formant al costat de l'església de Sant Martí, entre els segles XVII i XIX, i va anar desenvolupant-se mercès a l'explotació del suro, el carbó i les mines de talc. A començament del segle XX la població va començar a davallar i avui és un poble amb pocs habitants permanents i força segones residències. Les cases responen a la tipologia pròpia del segle XVIII i s'han conservat i restaurat mantenint en gran part els seus elements originals.