Fort de la Bellaguarda (El Portús)
(La Jonquera - Alt Empordà)

El Portús - Fort de la Bellaguarda (Foto: Albert Esteves, 2014)

El Portús - Fort de la Bellaguarda (Foto: Emeraude, 2005)

AutorChristian Rousselot de Monceaux
Situació Coll de Panissars - Accés des del Portús
Tot i que pertany a territori francès, la seva proximitat al Portús (en part dins el terme de la Jonquera) ens ha motivat a incloure'l dins dels elements patrimonials d'aquest municipi, malgrat no formar-ne part.

Està ubicat al Coll de Panissars. Té el seu origen en un castell del segle XIII fet construir per Jaume II, rei de Mallorca i senyor del Rosselló. L'any 1680 s'inicia la construcció del castell modern, projectat per Christian Rousselot de Monceaux, sota la supervisió del conegut enginyer Vauban. Està format per dos cossos fortificats, separats. El principal té forma bàsicament pentagonal, amb un glacis de gairebé 1 km diversos nivells emmurallats. Podia acollir una guarnició de 600 homes. Compta també amb una capella