Sant Julià dels Torts
(La Jonquera - Alt Empordà)

La Jonquera - Sant Julià dels Torts (Foto: Albert Esteves, 2014)

La Jonquera - Panoràmica des de Sant Julià dels Torts

La Jonquera - Panoràmica des de Sant Julià dels Torts (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí de Sant Julià. Accés des de la N-II, km 777
L'església de Sant Julià dels Torts està situada al capdamunt d'un turó rocallós, en un lloc isolat, entre els colls del Portell i de Panissars. Per arribar-hi s'ha de seguir una pista forestal poc recomanable per a turismes.

La trobem documentada des del segle XIII. Al segle següent és esmentada com a sufragània de la parròquia d'Agullana. Conserva restes d'època pre-romànica o de començament del romànic, però l'edifici actual és de la darrera etapa d'aquest estil, entre els segles XII i XIII. Consta d'una nau coberta amb volta apuntada i tancada amb un absis semicircular. A la façana de migdia, que es va fer com un regruix del mur original, hi ha la portada. És d'un estil molt comú a les esglésies rurals de les comarques pirinenques, de la segona meitat del segle XII. Està formada per tres arcs degradats fets amb carreus del mateix material granític que la resta dels murs, i un guardapols amb un fris esculpit molt degradat. El timpà és llis, sense decoració. A sota, separada amb una cornisa, hi ha la llinda monolítica de la porta. Al frontis hi ha els brancals d'un campanar d'espadanya.