Sant Martí del Forn de Vidre
(La Jonquera - Alt Empordà)

La Jonquera - Sant Martí del Forn de Vidre, porta tapiada

La Jonquera - Sant Martí del Forn de Vidre, porta tapiada (Foto: Albert Esteves, 2014)

La Jonquera - Sant Martí del Forn de Vidre, planta

Situació Masia del Forn de Vidre. Ctra. N-II, km 778
Necessita intervenció urgent
És difícil de distingir exteriorment perquè va ser integrada dins una masia, coneguda com el mas del Forn de Vidre, a començament del segle XVIII. Tampoc s'han conservat referències documentals.

En aquesta reforma, que en va mantenir els elements essencials, l'església es va dividir en dos pisos, mitjançant un embigat. El nivell inferior era dedicat a estable i el superior a habitatge. Constava d'una sola nau coberta amb volta de canó, derruïda, que marca una certa ferradura, la qual cosa fa recular la seva construcció a començament del romànic. L'única part evident des de l'exterior és l'absis semicircular i una de les dues absidioles. Al seu costat hi ha, tapiada, una de les dues portes que tenia el temple.

La masia es troba actualment abandonada. Segons els experts, podrien eliminar-se les construccions afegides al segle XVIII i retornar l'església al seu aspecte original. Sent un temple tan antic i d'una estructura força singular, seria una magnífica idea.