Santuari de les Salines
(Maçanet de Cabrenys - Alt Empordà)

Maçanet de Cabrenys - Santuari de les Salines

Maçanet de Cabrenys - Santuari de les Salines (Foto: Albert Esteves, 2014)

Maçanet de Cabrenys - Santuari de les Salines (Foto: Jordi Tarrés, 2024)

Situació Uns 13 km al N del poble. Accés per pista forestal
InterèsEspecial interès Interessant
El santuari de les Salines està situat al massís del mateix nom, gairebé a tocar amb la frontera francesa. Per accedir-hi cal agafar una pista forestal que surt de Maçanet i pujar uns 13 kms. Es pot fer amb vehicles 4x4 i, amb algunes dificultats, amb turismes. Hi ha una altre camí, encara més dificultós, que surt de la Vajol.

El conjunt està format per l'església, l'hostatgeria i el refugi. L’església consta d'una nau coberta amb volta apuntada i capçada amb un absis semicircular. Darrera l'absis se n'hi afegí un altre, també semicircular, amb funcions de sagristia. Hi ha dues portes. La més antiga, de mig punt, és a la façana de migdia i es pot considerar, malgrat la data tardana, de tradició romànica. La porta del frontis té gravada la data de 1687. D'aquesta època és també la capçalera.

Segons indica Pere Roura i Sabà, el nom prové de les lloses on es dipositava sal per al bestiar que hi pujava a pasturar. L'origen de la capella el trobem en un document de l'any 1271 en el qual el bisbe de Girona atorga permís a Mascarós d'Ortal, en representació de la gent de Maçanet, per edificar el temple. Sabem per un altre document que l'any 1275 ja estava enllestida l'obra i que el 1317 n'eren ermitans Ferrer Dauder i la seva esposa Guillema, de Ceret. Entre el 1680 i el 1690, es va construir un nou altar, la porta del frontis i es va reformar l'hostat­geria. A començament del segle XX es fan moltes obres de millora, mercès a Francesca Olivet i Sala. I de nou l'any 1942, després de la Guerra. L'any 1970 va ser restaurada.