Sant Pere dels Vilars
(Maçanet de Cabrenys - Alt Empordà)

Maçanet de Cabrenys - Sant Pere dels Vilars

Maçanet de Cabrenys - Sant Pere dels Vilars (Foto: Albert Esteves, 2014)

Maçanet de Cabrenys - Sant Pere dels Vilars (Foto: Marta Lloret -Invarquit, Gencat-, 2009)

Situació Camí que surt de la ctra. de Maçanet a Custoja
El lloc de Vilars està format per un grapat de masies esparses. S'hi pot accedir per pistes forestals des de Tapis o des de Maçanet, pel coll d'Oliveda. Està documentat des de 951 i fins al segle XIII s'anomenava Vilar Oilbà. L'església va tenir uncions parroquials fins al segle XVII, quan era sufragània de Sant Cristòfol dels Horts.

L'edifici és d'època pre-romànica, segurament del segle X, d'una sola nau amb absis trapezial. L'arc triomfal, molt destacat, és lleugerament ultrapassat. L'absis i l'arc, tot el que resta de l'obra original, estan descentrats respecte a l'eix de la nau, alçada en època molt més tardana (1735). La porta és al frontis, in hi ha també el campanar d'espadanya de dos ulls. És curiós el rellotge de sol que podem veure en un dels brancals del campanar.