La Maça d'en Rotllan
(Maçanet de Cabrenys - Alt Empordà)

Maçanet de Cabrenys - La Maça d'en Rotllan

Maçanet de Cabrenys - La Maça d'en Rotllan (Foto: Albert Esteves, 2014)

Maçanet de Cabrenys - La Maça d'en Rotllan (Foto: Gas Mountain, 2021)

Situació Plaça de la Vila
La llegenda d'en Rotllan sorgeix cap a començament del segle XI i fa referència a un personatge històric, un guerrer de l'època de Carlemany. Segons la tradició, un cop acabada la campanya contra els sarraïns, en Rotllan va llençar una barra de ferro des de l'altra banda dels Pirineus (del castell de Cabrenys o des del coll de Ceret, segons les fonts), tot exclamant: "ja és massa net. Allà on la meva maça caurà, Maçanet de Cabrenys es dirà".

En realitat, la maça va ser fosa durant el primer terç del segle XIX. Altres fonts indiquen que era un forrellat que tancava una porta de les muralles de la vila. En tot cas, l'any 1834 va ser instal·lada a la plaça de la Vila. Posteriorment (1914) es va alçar damunt d'un pedestal per evitar que els carros s'hi enganxessin. El pal de ferro està coronat amb una anella de la qual hi penjava un fanal, desaparegut.