Manhir de la Pedra Dreta
(Maçanet de Cabrenys - Alt Empordà)

Maçanet de Cabrenys - Pedra Dreta (Foto: Albert Esteves, 2014)

TipusMegàlit
PeríodePrehistòria
Situació Camí de Mas Olivet
Menhir antropomorf fet de granit del país, datat entre el IV i el III mil·lenni a.C. Fa uns 2 m d'alçada per 0,t d'amplada i 0,4 de gruix. En alguna zona, sembla repicat i polit. No s'hi ha fet cap intervenció arqueològica.

Segons la llegenda, recollida per Estanislau Torres, l'arquitecte que construïa el pont de Ceret, veient-se incapaç d'acabar l'obra, va pactar amb el diable que li vendria l'ànima si aquest era capaç d'enllestir el pont abans de mitjanit. El dimoni va acceptar, però quan es dirigia a Ceret amb la darrera pedra, van sonar les dotze campanades, i el diable es va fer fer fonedís cap a l'infern deixant la pedra clavada a terra, al lloc on ara la podem contemplar.