Castell de Granyena
(Granyena de Segarra - Segarra)

Granyena de Segarra - Castell

Granyena de Segarra - Castell (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Carrer del Castell
Necessita intervenció urgent
Les restes del castell de Granyena, corresponents a èpoques diverses, estan situada al capdamunt del turó sota el qual s'estén el poble. Està documentat des de l'any 1054, quan formava part dels dominis dels comtes de Barcelona. Poc després apareixen els primers castlans, cognomenats Granyena. L'any 1130, Ramon Berenguer III va cedir el castell a l'orde del Temple, tot i que la comanda templera no s'hi establí fins uns quants anys després. Amb la desaparició de l'orde, el seu patrimoni va passar als hospitalers, fins a la desamortització del segle XIX. Un document de l'any 1637 descriu el castell amb les seves torres, una d'elles rodona, muralles i fossat, i una entrada de punt rodó que potser es correspon a la que encara podem veure dempeus. Hi havia una presó i una capella dedicada a sant Miquel, entre d'altres estances.

Actualment és un munt de runes, amb diverses construccions encara no esfondrades, alguna de els quals pot correspondre a les modificacions que s'hi van fer al segle XIX, quan es va convertir una part en habitatge i l'altra en cementiri. Destaca especialment una nau coberta amb volta de canó que, al 2014, estava en fase de rehabilitació.