Ruïnes del castell de Montornès
(Montornès de Segarra - Segarra)

Montornès de Segarra - Castell (Foto: Albert Esteves, 2014)

Panoràmica des de Montornès de Segarra, al mes de juny

Panoràmica des de Montornès de Segarra, al mes de juny (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Dalt del turó, al costat de l'església
Del castell de Montornès, situat dalt del turó on ara hi ha el dipòsit d'aigua, en resta ben poca cosa, només un tram de mur angular, a la part nord. Tota la resta ha desaparegut, utilitzada per la gent dels encontorns com a material de construcció. El mur conservat està bastit amb dues capes de carreus ben tallats, de mida irregular, amb un farciment interior d'argamassa i pedruscall.

El castell està documentat des de 1079 i formava part de les possessions dels comtes de Barcelona. El 1181, Alfons el Cast en fa donació als templers, segurament a la comanda veïna de Granyena. Desaparegut l'orde del Temple a començament del segle XIV, va passar a mans dels hospitalers.