Can Pou
(Cabanelles - Alt Empordà)

Cabanelles - Can Pou

Cabanelles - Can Pou (Foto: Carles Aguilar -Patmapa-Gencat-, 2009)

Cabanelles - Can Pou (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Camí de Cabanelles a Espinavessa
Important masia situada al camí de Cabanelles a Espinavessa, formada per diversos cossos construïts en diferents èpoques. De la façana principal en destaca el portal adovellat, de blanques dovelles que contrasten amb el color ocre del parament. I especialment el pont que uneix el primer pis de la casa amb un pou situat a l'altre extrem.

Joan amades recull una llegenda relativa a aquesta casa :Li va donar anomenada una mestressa que es deia Poua i que es volia fer bruixa, però quan ja estava a punt de besar el darrera del diable, com a segellament de la conversió a la bruixeria, va sentir escrúpol i se’n va tornar enrera. En càstig del seu propòsit, fou damnada a no poder anar mai d’un indret a un altre pel camí dret i normal i a haver de fer una gran volta. La bona dona, per dissimular la seva obligació, deia que feia drecera i feia tres hores de camí per anar a un lloc on podia anar en mitja hora. Per tot L’Alt Empordà parlen de les "dreceres de la Poua", quan un fa marrades. Explicada per PERE VAYREDA, de Lledó (1933)