Església de Santa Maria: portada romànica
(Cervera - Segarra)

Cervera - Església de Santa Maria, portada romànica

Cervera - Església de Santa Maria, portada romànica (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Plaça del Fossar
L'únic vestigi de la primitiva església romànica és la porta del cantó de migdia, visible des de la plaça del Fossar, protegida per un atri d'època gòtica. És una porta de mig punt, formada per dues arquivoltes en degradació, cadascuna d'elles desdoblada en dues motllures, i l'exterior perfilada amb un guardapols decorat amb una sanefa geomètrica. Descansen sobre columnes i pilastres, els capitells de les quals estan esculpits amb temàtica vegetal (les columnes) i geomètrica (les pilastres). El timpà està ornamentat amb un relleu que representa sant Martí partint la capa per donar-la a un pobre. Cal dir que la primera advocació de l'església, abans del segle XII, va ser la d'aquest sant.