Església de Santa Maria: pica baptismal
(Cervera - Segarra)

Cervera - Església de Santa Maria, pica baptismal

Cervera - Església de Santa Maria, pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorMestre Jacques (atrib.)
Situació Interior de l'església de Santa Maria
Obra renaixentista atribuïda al mestre Jacques, construïda l'any 1568. Està situada en una de les capelles laterals de l'església. Joan Yeguas Gassó* en fa la següent descripció:

La pica està profusament ornamentada amb motius "a la romana". La part superior de la tassa-està concebuda a manera d'entaulament, amb tres cossos decorats de dalt a baix: fulles d'acant, ones (motiu molt freqüent en elements arquitectònics, com la llinda de la desapareguda casa Gralla de Barcelona) i oves. Al centre hi ha un fris en relleu amb caps d'àngel sobre decoracions grotesques. I a la part baixa trobem una superfície gallonada, amb garlandes que pengen de cinc mascarons, sobre els quals trobem els quatre evangelistes i santa Tecla, amb l'epigrafia S(anta) TECLA. Com a base, hi ha tres figures d'atlants ajupits, que sostenen la tassa a les espatlles. Un dels atlants porta una cartel·la amb el símbol heràldic de Cervera, un cérvol, i la inscripció amb la data 1568. El model dels atlants de la pica cerverina remet, clarament, als sers monstruosos (una mena d'esfinxs marines) que suporten el sarcòfag de Ramon de Cardona, en la tomba que féu el napolità Giovanni da Noia per al convent de Bellpuig (1523-1528); un dels pocs elements formals del sepulcre que foren agafats en préstec pels escultors catalans de la segona meitat del segle XVI.

*Escultura a l'església cerverina de Santa Maria
entre 1500 i 1750. Miscel·lània Cerverina 17 (2004) 67.