Sant Mateu de Vilademires
(Cabanelles - Alt Empordà)

Cabanelles - Sant Mateu de Vilademires (Foto: Jacob Casquete (Invarquit-Gencat), 2009)

Cabanelles - Sant Mateu de Vilademire

Cabanelles - Sant Mateu de Vilademire (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Vilademires
La seva existència està documentada des de l'any 1017. L'edifici actual, d'estructura tardo-romànica però molt modificat al segle XVII, està adossat a l'antiga rectoria, obra de l'any 1670. Consta d'una nau rectangular coberta amb volta apuntada i dues capelles laterals. la costat de l'absis hi ha la sagristia, tapiada per la construcció de la casa rectoral. El portal, situat al frontis, està format per quatre arquivoltes en degradació, amb llinda i timpà llisos. Damunt la porta hi ha una finestra de doble esqueixada i, més amunt, un campanar d'espadanya de dos ulls. Tardanament es va construir el terrabastall juntament amb la rectoria. El conjunt va ser restaurat l'any 1990.