Sant Martí de Queixàs
(Cabanelles - Alt Empordà)

Cabanelles - Sant Martí de Queixàs

Cabanelles - Sant Martí de Queixàs (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Queixàs. N-260, trencall km 53,3
Església romànica situada al petit nucli de Queixàs. va ser consagrada l'any 1046. Està documentada al segle XII amb el nom de Sancti Martini de Chexanos (1121). L'any 1204 va ser adquirida pel monestir de Santa Maria de Lledó. De l'edifici original en resta la nau central, l'absis semicircular i la sagristia (una construcció de planta circular que podria haver estat en origen un "martirium"). La volta apuntada de la nau i el portal amb tres arquivoltes i elements esculpits al trencaaigües, podrien ser una mica més tardans, del segle XII. Mol més tard, al XVIII (1762) es van afegir les capelles laterals i el campanar. El forrellat de la porta és de 1772. Adossada a l'església hi ha l'antiga sagristia, ara convertida en segona residència, datada el 1761.