Santa Maria de l'Estela
(Cabanelles - Alt Empordà)

Cabanelles - Santa Maria de l'Estela (Foto: Jacob Casquete (Patmapa-Gencat.cat), 2009)

Cabanelles - Restes de Sant Cristòfol de l'Estela

Cabanelles - Restes de Sant Cristòfol de l'Estela (Foto: Jacob Casquete (Patmapa-Gencat.cat), 2009)

Situació L'Estela. Camí que surt de Cistella
El lloc de l'Estela, un conjunt de masies esparses , molt al nord del municipi, és accessible per un camí de muntanya difícil per als cotxes, que surt del poble de Cistella. Va ser una de les primeres repoblacions efectuades pels monjos d'Arles al segle X. L'any 957 apareix documentada l'església de Sant Cristòfor de l'Estela, que degué ser la primera parroquial, les ruïnes de la qual encara són visibles al costat de la masia de Cal Magre.

L'església de Santa Maria és un edifici tardo-romànic, probablement de finals del segle XII, que va dependre, des de 1270, del monestir de Lledó. Consta de nau única, coberta amb volta apuntada, sense absis diferenciat, adossada a les ruïnes de l'antiga rectoria, del segle XVIII. Té un portal format per tres arquivoltes en degradació, amb llinda i timpà llisos. El campanar de torre, juntament amb una construcció de planta circular adossada, on hi ha les escales de cargol, van ser afegits al segle XVIII. Va tenir culte fins l'any 1936.