Castell de Biure (Queixàs)
(Cabanelles - Alt Empordà)

Cabanelles - Castell de Biure de Queixàs

Cabanelles - Castell de Biure de Queixàs (Foto: Jacob Casquete (Patmapa-Gencat.cat), 2009)

Cabanelles - Castell de Biure de Queixàs (Foto: J.M.Cullell , 2005)

Situació Ctra. GIP-5121, km 14
Convertit des de fa molt de temps en masia, l'antic castell de Biure té el seu origen al segle XI, tot i que l'edifici actual és fruit de diverses etapes constructives que absten des del segle XIII al XIX. Està unit a la masia d'Els Lledoners, ara dedicada al turisme rural. Tenia una torre de defensa, enderrocada durant la Guerra del Francès, que degué ser l'origen de la casa forta. Va pertànyer a la nissaga dels Biure fins l'any 1480, quan va ser adquirit per la família Malla. En aquella època es trobava molt malmès i es deuria reconstruir poc després i, posteriorment (potser al segle XVII) s'hi adossà un nou edifici, de planta rectangular. Entre els segles XVIII i XIX va ser un monestir carmelità i, després de la desamortització, passà a mans particulars. L'any 1830 es va dur a terme una nova ampliació.