Església i Col·legi dels Jesuïtes
(Cervera - Segarra)

Cervera - Església i Col·legi dels Jesuïtes

Cervera - Església i Col·legi dels Jesuïtes (Foto: Albert Esteves, 2014)

Cervera - Capella de la Immaculada

Situació Carrer Major, 66
En aquest espai, abans de la construcció del conjunt jesuític, s'hi van reunir les corts catalanes, presidides pel rei Pere el Cerimoniós, l'any 1359. Gairebé un segle després, l'any 1452, es van signar els capítols matrimonials dels Reis Catòlics, Ferran d’Aragó i Isabel de Castella.

A partir de l'any 1690 es va construir el Col·legi de la Companyia de Jesús, que s'hi va instal·lar l'any 1727, quan encara no estaven enllestides les obres. L'entrada al Col·legi estava situada al carrer Major. De l'edifici medieval es va aprofitar el gran portal adovellat que encara podem contemplar. Després de l'expulsió dels jesuïtes, l'any 1767, es va convertir en Real Colegio de San Carlos, en honor al rei Carles III, destinat a allotjar estudiants universitaris.

L'església és un temple barroc de nau única, amb capelles laterals, cobert per tres trams de volta de canó amb llunetes, mentre que el presbiteri està cobert per una gran petxina. Té la curiositat de tenir l'entrada a la capçalera, per tal de poder accedir-hi des del carrer Major, on hi ha un portal neoclàssic. Actualment és un auditori.

Un dels àmbits més destacats de l'antiga església és la capella de la Immaculada, un gran espai quadrangular centrat per una cúpula traduïda exteriorment en un cimbori octogonal, amb vuit finestrals separats per pilastres. El primorós treball de l'estuc que la decora, d'un rococó mesurat, en fan un dels espais barroc més interessants i desconeguts de la ciutat.