Església de Santa Maria: capella del Santíssim Misteri
(Cervera - Segarra)

Cervera - Església de Santa Maria, Capella del Santíssim Misteri

Cervera - Església de Santa Maria, Capella del Santíssim Misteri (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorJosep Ferrer
Situació Interior de l'església de Santa Maria
Construïda entre 1620 i 1633, commemora el miracle que, segons la tradició, es va esdevenir quan Jaume Albesa va portar a Cervera, l'any 1540, una relíquia de la vera creu que, quan va voler ser fragmentada per dur-ne un tros a la parròquia de Tarrós, va començar a sagnar.

És un espai de planta rectangular cobert amb una volta de creueria de tres trams i una llanterna octogonal. Tot i la seva estructura encara goticista, veiem que els arcs són molt poc apuntats i que els nervis de la volta aboquen a pilastres de tipus toscà, a l'estil del classicisme barroc.

L'altar i túmul on es guarda i venera la relíquia és obra més tardana, iniciada l'any 1788 per Jaume Padró i enllestida pel seu fill l'any 1810, els quals van comptar amb la col·laboració de Josep Gil i el seu fill. Està obrada amb jaspi de Tortosa i alabastre de Sarral. Cal destacar les quatre escultures d'àngels fetes per Jaume Padró i que semblen protegir la relíquia de qualsevol profanació.