Sant Miquel de Tudela
(Cervera - Segarra)

Cervera - Sant Miquel de Tudela, tomba antropomòrfica (Foto: Albert Esteves, 2014)

Cervera - Restes del poble de Tudela

Cervera - Restes del poble de Tudela (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Trencall del camí de Torroja a Oluges
Necessita intervenció urgent
El lloc de Tudela està referenciat des de l'any 1098, quan depenia de la canònica de Guissona. Va ser església parroquial fins l'any 1527, quan va passar a ser sufragània de Sant Miquel de la Prenyanosa. L'edifici, abandonat i amb la coberta esfondrada, degué ser construït al segle XII. Consta d'una nau rectangular capçada amb un absis semicircular, unit a la nau mitjançant un absis presbiteral degradat. A un costat hi ha una petita sagristia. Exteriorment, l'absis està decorat amb dues pilastres de mitja canya, les quals flanquegen una finestra de doble esqueixada. La façana va ser refeta al segle XIX. A la porta hi ha inscrita la data de 1807.

Al costat de la capella hi ha l'antiga necròpoli medieval, en la qual hi destaca un sarcòfag antropomorf, disposat paral·lelament a la nau.

Als voltants de la capella hi ha les restes de l'antic poble, que tingué un castell, documentat l'any 1045. Va estar sempre vinculat al poblat veí de Queràs. L'any 1381 es comptaven entre tots dos pobles 14 focs. Els senyors de tots dos llocs eren els Oluja.