Convent de Sant Francesc (o de Santa Maria de Jesús)
(Cervera - Segarra)

Cervera - Convent de Sant Francesc, claustre (Foto: Gaietà Barraquer, 1906)

Cervera - Convent de Sant Francesc (Foto: Ajuntament de Cervera)

AutorJoan Barrufet, m.o.
Situació Raval de Sant Francesc
Necessita intervenció urgent
Segons la tradició, va ser el mateix sant Francesc d'Assís qui va fundar el primer convent en aquest indret, a començament del segle XIII. Se sap, però, que les obres es van iniciar l'any 1245 i que el convent va gaudir d'una gran prosperitat, emparat sota la protecció reial, durant els segles XIII i XIV. Aquell primer convent va ser destruït durant la guerra que enfrontà la Generalitat contra el rei Joan II, l'any 1465. Vint anys després es va dur a terme la reconstrucció, a càrrec del mestre d'obres Joan Barrufet. Les obres es van allargar durant el segle XVI i va culminar amb la construcció del claustre renaixentista. Al segle XVIII, el convent va assolir un gran protagonisme, encarregant-se de dues càtedres a la Universitat de Cervera (teologia i filosofia). A finals d'aquell segle comptava amb una trentena de frares. La desamortització del segle XIX el va passar a mans privades i va convertir-se en fàbrica de cotó i després en granja, perdent-se bona part de la seva enorme riquesa arquitectònica. Actualment està abandonat.

Pel que fa a l'església, és un edifici gòtic, de nau única, coberta amb voltes de creueria, amb capelles laterals i capçalera poligonal reforçada amb grans contraforts. Al segle XVIII s'hi va afegir una monumental capella dedicada a Sant Francesc de Paula.