Església de Sant Salvador de Granyanella
(Granyanella - Segarra)

Granyanella - Església de Sant Salvador

Granyanella - Església de Sant Salvador (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Plaça de l'Església
Està situada als afores de la vila closa. Apareix documentada des de l'any 1112. L'antic edifici romànic va ser transformat al segle XVIII i la fesomia actual del temple és bàsicament el fruit d'aquella reforma. Al seu costat hi havia el cementiri, del qual n'ha restat la porta, amb un escut amb calavera, de 1867. D'època romànica es conserva el portal a la façana de migdia, amb arquivoltes decorades a l'intradós amb escaquejats i sanefes. Al segle XVIII es van afegir les dues capelles laterals, amb sengles llanternes. I també es va modificar el frontis, convertit en façana principal, amb un òcul on hi ha la data de 1766 i una portalada barroca d'arc rebaixat molt ornamentada.