Castell de Fonolleres
(Granyanella - Segarra)

Granyanella - Castell de Fonolleres

Granyanella - Castell de Fonolleres (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Fonolleres
Presidint el poblet de Fonolleres, el castell és avui un impressionant casal de propietat particular, no visitable, que ha estat objecte d'una acurada restauració. Construït segurament a començament del segle XII, va ser l'origen de la nissaga dels Fonolleres, documentats als segles XII i XIII. Entre ela segles XIII i XIV va pertànyer als Satorre i a XV als Ivorra.

L'edifici actual no conserva restes medievals visibles. Degué ser reconstruït entre els segles XVI-XVII i reformat a començament del segle XX (a la porta principal hi ha la data de 1903). És probable que la torre de la cantonada, travessada per una volta de canó que dóna accés al pati de l'església, es correspongui amb l'antiga torre d'homenatge. Pel que fa a la façana principal, molt reformada, cal destacar-ne el matacà i les obertures del coronament, a mode de merlets units amb arcs de mig punt. A la torre hi ha un finestral amb guardapols, ampit i brancals motllurats, de tipus renaixentista; i a la façana posterior s'hi veu una llinda decorada amb un escut i una orla en forma de corda.