Castell de la Móra
(Granyanella - Segarra)

Granyanella - Castell de la Móra, detall (Foto: Albert Esteves, 2014)

Granyanella - Castell de la Móra, interior

Granyanella - Castell de la Móra, interior (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació La Móra
Necessita intervenció urgent
D'origen desconegut, probablement el primer castell es degué construir a l'època del repoblament, als segles XI o XII (el lloc està documentat des de 1120). L'any 1372 n'era senyor Joan Berenguer Saportella. Posteriorment va passar als Ferrer, de Granyena, i més tard als Moixó, de Cervera (segle XVIII).

De l'antic castell medieval no en resta res. Al seu lloc hi ha un gran casal, construït en dues etapes segons es dedueix del tipus d'aparell, mig derruït i en complet abandonament. Als trams de façana que es mantenen dempeus podem observar restes d'un matacà defensiu i una finestra geminada de tradició gòtica, segurament aprofitada d'un edifici més antic.