Monestir de Sant Feliu de Guíxols: Porta Ferrada
(Sant Feliu de Guíxols - Baix Empordà)

Sant Feliu de Guíxols - Porta Ferrada

Sant Feliu de Guíxols - Porta Ferrada (Foto: Albert Esteves, 2012)

Sant Feliu de Guíxols - Porta Ferrada (Foto: Albert Esteves, 2014)

Situació Plaça del Monestir
Tot i que només se'n conserva un fragment, la Porta Ferrada, que discorre paral·lela a la façana de ponent de l'església, és segurament l'element més important de tot el conjunt monàstic. No se'n sap ben bé la funció, potser era un atri o pòrtic, o part d'un claustre, o un mur de separació entre les velles naus romàniques, o fins i tot s'ha especulat que podria haver format part del palau de l'abat. Sembla clar que la seva construcció és anterior a l'església actual, potser de mitjan segle X, i és aquesta antiguitat i raresa la que li atorga el seu enorme interès.

Estructuralment, el tram conservat és un mur de dos pisos, l'inferior format per tres grans arcades de ferradura recolzades damunt de columnes cilíndriques, i el superior constituït per una galeria formada per tres grups de finestres trigeminades alineades amb els arcs inferiors. Al capdamunt hi ha un fris d'arcuacions cegues lligades amb mènsules esculpides. La decoració de les mènsules és semblant a la dels capitells de la galeria, de tipus geomètric.