Casa Patxot
(Sant Feliu de Guíxols - Baix Empordà)

Sant Feliu de Guíxols - Casa Patxot (Foto: Albert Esteves, 2012)

Sant Feliu de Guíxols - Casa Patxot (Foto: Albert Esteves, 2014)

AutorAlbert Juan Torner
Situació Pg. de Mar, 40-41 / Rambla Portalet, 3
Edifici en cantonada, fruit de la reforma realitzada entre els anys 1917 i 1920 d'una casa preexistent, propietat de Rafael Patxot Jubert (1872-1964), meteoròleg, escriptor i mecenes. El 1896, Patxot hi havia instal·lat l'anomenat Observatori Català d'Astronomia, des del qual ell mateix contemplava el cel i on després va treballar també el reconegut Josep Comas i Solà.

La façana principal, que aboca al passeig de Mar, barreja influències noucentistes i modernistes. L'element més cridaner és el gran plafó de ceràmica del coronament. És un rellotge de sol circular flanquejat per dues figures tradicionals: un segador i un pescador. A sota podem llegir lo ritme van seguint de les estrelles. La casa compta amb una torratxa-mirador octogonal només observable si es contempla l'edifici de lluny.