Casino La Constància
(Sant Feliu de Guíxols - Baix Empordà)

Sant Feliu de Guíxols - Casino La Constància (Foto: Albert Esteves, 2014)

TipusAteneus i centres socials
AutorGeneral Guitart Lostaló
Situació Pg. de Guíxols, 1-3 / Rambla Portalet, 2-4
InterèsEspecial interès Interessant
Durant la segona meitat del segle XIX hi havia a Sant Feliu cinc casinos o societats de socors mutu. La Constància, o Casino dels Nois, és l'únic que s'ha mantingut. El seu edifici social va ser construït entre els anys 1888-90, i ampliat el 1899. És un dels edificis més característics i singulars de la vila, marcat pel seu estil arabitzant, d'arcs de ferradura i elements ornamentals neomudèjars, que assoleix la seva màxima expressió en la torre que articula la cantonada, coberta amb una cúpula de res nivells. Aquest medievalisme fantasiós i detallista, amb un acurat treball artesà i un ús generós de la ceràmica, pot considerar-se una variant del Modernisme dominant a l'època de la seva construcció.